Kapsaicyna – co to jest , właściwości , do czego jest używana odchudzanie

Co to jest kapsaicyna?

Co to jest kapsaicyna?

Kapsaicyna jest składnikiem znajdującym się w różnych rodzajach ostrej papryki, np. w papryce chili, która sprawia, że papryka jest ostra i ciepła. Można ją spożywać w surowej lub gotowanej papryce lub jako suszony proszek, który można wnieść do żywności lub napojów. Jest również oferowana jako naturalny produkt zdrowotny i wellness, w balsamach do stosowania miejscowego, które odnoszą się do skóry, lub jako plama skórna

Do czego jest używana kapsaicyna?

Kapsaicyna jest stosowana w celu złagodzenia bólu. Kapsaicyna działa najpierw poprzez stymulację, a następnie zmniejszenie intensywności sygnałów bólowych w organizmie. Chociaż ból może na początku wzrosnąć, to na ogół zmniejsza się po pierwszym użyciu kapsaicyny promuje uwolnienie związku myśl, że jest związane z połączeniem dyskomfortu między nerwami w kręgosłupie, a także różnych innych części ciała.

Zastosowanie miejscowe.

Kiedy używasz balsamu kapsaicynowego, żelu, kremu lub maści do skóry (stosowanie miejscowe), może pomóc złagodzić dyskomfort z:

Zaburzenia dyskomfortu, polegające na dyskomforcie po leczeniu chirurgicznym.
Dolegliwości układu nerwowego, takie jak neuropatia osoby chorej na cukrzycę, neuralgia trójdzielna, a także neuralgia pooperacyjna (płytki).
Klasterowe bóle głowy.
Problemy ze stawami, takie jak osteo artretyzm i reumatoidalne zapalenie stawów.
Choroby skóry, takie jak łuszczyca.
Bóle ust spowodowane chemioterapią lub promieniowaniem.

Produkty zawierające kapsaicynę można umieszczać na skórze do 4 razy dziennie. Możesz odczuwać pieczenie lub swędzenie przy pierwszym użyciu kapsaicyny, ale to będzie stopniowo zmniejszać się z każdym użyciem Pranie rąk całkowicie po każdym użyciu, aby utrzymać się z dala od uzyskania kapsaicyny w oczy lub na różnych innych wilgotnych błon śluzowych, gdzie może powodować pieczenie. Nie używaj kapsaicyny w miejscach, w których masz popękaną skórę.

Stosowanie uzupełniające.

Spożywając gorącą paprykę lub biorąc kapsaicynę jako suplement diety, kapsaicyna może poprawić trawienie poprzez wzmocnienie płynów układu trawiennego w brzuchu i poprzez zwalczanie mikroorganizmów, które mogą wywołać infekcję. Kapsaicyna może również pomóc w walce z rozluźnieniem jelit spowodowanym infekcją mikrobiologiczną.

Kapsaicyna działa jako przeciwutleniacz, chroniąc komórki organizmu przed uszkodzeniem poprzez uszkadzanie cząsteczek zwanych rodnikami uzupełniającymi. Kapsaicyna może również pomóc w powstrzymaniu infekcji bakteryjnych.

Kapsaicyna może również spowodować, że śluz będzie cieńszy, a także pomóc przenieść go z płuc. Uważa się, że kapsaicyna wzmacnia tkanki płuc, a także pomaga zapobiegać rozedmie płuc lub radzić sobie z nią.

Czy kapsaicyna jest bezpieczna?

Zapalenie kaletki maziowej

Haluksy