Antyoksydanty – co to ? , w żywności , najsilniejsze , naturalne produkty

Antyoksydanty - co to ? , w żywności

Co to antyoksydanty?

Przeciwutleniacze chronią organizm przed uszkodzeniami spowodowanymi przez szkodliwe cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Wielu ekspertów uważa, że szkoda ta jest czynnikiem rozwoju choroby naczyń krwionośnych (miażdżyca), nowotworów i innych schorzeń.

Jesteś narażony na działanie wolnych rodników:

Poprzez produkty uboczne normalnych procesów zachodzących w organizmie (takich jak spalanie cukrów w celu uzyskania energii i uwalnianie enzymów trawiennych w celu rozkładu pokarmu).
Kiedy organizm rozbija niektóre leki.
Przez zanieczyszczenia.
Przeciwutleniacze zawierają niektóre witaminy (takie jak witaminy C i E), niektóre minerały (takie jak selen) i flawonoidy, które znajdują się w roślinach. Najlepszym źródłem przeciwutleniaczy są owoce i warzywa. Flawonoidy można znaleźć w owocach, czerwonym winie i herbatach. Można również kupić suplementy przeciwutleniające. Najlepiej jest uzyskać antyoksydanty ze zdrowej diety.

Antyoksydanty - najsilniejsze , naturalne produkty

Do czego służą przeciwutleniacze?

Przeciwutleniacze mogą odgrywać rolę w zarządzaniu lub zapobieganiu niektórym schorzeniom medycznym, takim jak niektóre nowotwory, zwyrodnienie plamki żółtej, choroba Alzheimera i niektóre schorzenia związane z zapaleniem stawów.

 

Poczytaj o innych schorzeniach na naszym blogu:

Lęk